Unsplashed background img 2
Κρανιοϊερή κινητοποίηση - Επεξήγηση Θεραπείας

Η κρανιοϊερή θεραπεία είναι μία θεραπευτική αλλά και προληπτική μέθοδος για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο σύνολο των λειτουργιών του ανθρώπου. Ήπιοι χειρισμοί πίεσης βάρους 5γρ. χρησιμοποιούνται, αρχικά για να εντοπιστεί και στην συνέχεια για να θεραπευτεί η δυσλειτουργία που υπάρχει στο κρανιοϊερό σύστημα. Πρόκειται για μια αληθινά βαθιά και πολύ σημαντική τεχνική που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως μια ολότητα.

Πως άρχισε;
Αρχές του 20ου αιώνα ο W.G. Sutherland D.O,DSc(Hon) ανακάλυψε*, μελετώντας εντατικά την ανατομία του ανθρώπινου σώματος και ιδιαίτερα του κρανίου, ότι τα oστά και οι ραφές του κρανίου είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να επιτρέπουν τη μεταξύ τους κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Μετά από πολυετή έρευνα και συστηματική καταγραφή των αποτελεσμάτων που είχε θεραπεύοντας (παιδιά,ενήλικες, ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό), έθεσε τα θεμέλια για την εδραίωση της Κρανιοϊερής θεραπείας.

*Πηγές αναφέρουν ότι στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν τεχνικές θεραπείας με βάση τους την κινητοποίηση των οστών του κρανίου. Μ.C.Partland, J.Mein: Entrainment and the cranial rhythmic impulse. Aletrnative therapies in Health and Medicine 3-1977,40-45.

Ένα άλλο κορυφαίο πρόσωπο που βοήθησε και συντέλεσε καθοριστικά στην ανάπτυξη της κρανιοϊερής θεραπείας είναι ο αμερικάνος ιατρός John Upledger D.O,F.A.A.O. Κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης στον αυχένα, ο Δρ.John Upledger σαν βοηθός χειρουργού το 1970, παρατήρησε και είδε για πρώτη φορα την πραγματική κίνηση του κρανιοϊερού συστήματος! Από το 1975 ως το 1983 που ηταν κλινικός ερευνητής στο Michigan State University καθόρισε και απέδειξε πειραματικά το μηχανισμό πίσω από αυτήν την κίνηση όπως και την ύπαρξη της, όπως την είχε περιγράψει περί τα 1900 ο W.G. Sutherland.

Τι είναι;
….τα παντα ρει…. Ηρακλειτος(544-484 π.χ)
….ζωη σημαινει κινηση…. Α.Τ Still MD-D.O(1828-1917)


Αυτή είναι η βασική αρχή της ζωής! Χωρίς κίνηση τα πάντα πεθαίνουν - ό,τι ζει, κινείται. Στην κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιείται αυτή ακριβώς η αέναη κίνηση που υπάρχει σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας, φτάνοντας μέχρι και τη μακροσκοπική κίνηση της αναπνοής, το χτύπημα της καρδιάς κ.λ.π, για τη διάγνωση και θεραπεία των δυσλειτουργιών. Αυτό που ανακάλυψε πρώτος εμπειρικά ο W.G Sutherland και στην συνέχεια απέδειξε κλινικά ο Δρ.J.Upledger, είναι ο κρανιοιερός ρυθμός. Αυτός ο ρυθμός ονομάστηκε από τον πρώτο ως “πρωταρχικός αναπνευστικός μηχανισμός”- η πνοή της ζωής.

Η κίνηση αυτή δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτα με τον μηχανισμό της αναπνοής μέσω των πνευμόνων ή με το ρυθμικό χτύπημα της καρδιάς. Πολύ περισσότερο ορίστηκε έτσι επειδή είναι η πρωταρχική και η πιο βασική κίνηση/λειτουργία του σώματος μας που χωρίς αυτήν καμία άλλη λειτουργία του σώματος δεν υφίσταται (εξού και πρωταρχική). Ο πρωταρχικός - αναπνευστικός - μηχανισμός ξεκινάει σε κάποια φάση της εμβρυϊκής ανάπτυξης (περίπου τον 5ο μήνα) και σταματάει εώς και μερικές ώρες μετά τον θάνατο. Περιλαμβάνει τη ρυθμική κίνηση:
- των οστών του κρανίου και ό,τι μάλλον έχει επαφή μαζί τους
- του εγκεφάλου, νωτιαίου μυελού και μηνίγκων
- του εγκεφαλονωτιαίου υγρού
- του ιερού οστού και ό,τι μάλλον έχει επαφή μαζί του
και στη συνέχεια την επέκτασή της σε όλο το σώμα μέσω του νευρικού συστήματος.
Αυτή η κίνηση έχει αποδειχτεί πειραματικά και σε ζώα (Tomas Adams PhD) όπως επίσης και στον άνθρωπο. (J.Upledger D.O,F.A.A.O / Wallace M.D).

Πως λειτουργεί;

Ψυχή-σώμα-πνεύμα, πράγματα που είναι αλληλένδετα, το ένα δεν δύναται να υπάρξει και να λειτουργήσει χωρίς το άλλο. Έτσι και στη ζωή του ανθρώπου, μια ισορροπία μεταξύ αυτών των τριών μερών εγγυάται υγεία, δύναμη, ζωντάνια, ευεξία και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε πως θα έπρεπε να χαρακτηρίζει έναν υγιή άνθρωπο.

Όπως βλέπουμε όμως και στην παραπάνω απεικόνιση, αυτή η ισορροπία εξαρτάται και μπορεί να επηρρεαστεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Όλα αυτά ασκούν επιρροές στη ζωή μας συνειδητά ή ασυνείδητα έτσι ώστε αν ένα από αυτά ή και πολλά μαζί συγχρόνως, αυξηθούν ή μειωθούν από ένα ορισμένο ποσοστό, τότε αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στην ισορροπία του συνόλου που λέγεται άνθρωπος, με διαφορετικές επιπτώσεις και συμπτώματα στον καθένα. Ανεξάρτητα αν αυτές οι αυξομειώσεις αφορούν το περιβάλλον του ανθρώπου ή ακόμα και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Το κρανιοϊερό σύστημα είναι λειτουργικά αυτόνομο, αλλά συγχρόνως απόλυτα εναρμονισμένο και σε συνεχή αλληλεπίδραση με τις υπόλοιπες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Η στενή του σχέση με το :

- Νευρικό σύστημα
- Μυοσκελετικό σύστημα
- Κυκλοφοριακό σύστημα (αιμοφόρων αγγείων-καρδιάς)
- Σύστημα των λεμφαγγείων
- Ενδοκρινές σύστημα
- Αναπνευστικό σύστημα

μας κάνει να καταλάβουμε την πληθώρα των συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να εμφανιστούν αν οτιδήποτε προκαλέσει μια δυσλειτουργία στο κρανιοϊερό σύστημα. Όμως και ακριβώς το αντίθετο θα μπορούσε να συμβεί, δηλαδή αν σε κάποιο από τα παραπάνω συστήματα δημιουργηθεί μια δυσλειτουργία τότε αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει τον κρανιοϊερό μηχανισμό.

Μερικά από τα συμπτώματα αυτά θα μπορούσαν να είναι :
- Κάθε είδους δυσλειτουργίες/πόνος στη σπονδυλική στήλη και στα άκρα (αυχενικό, οσφυαλγία, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα…)
- Πονοκέφαλοι (ανεξάρτητα πού και πώς παρουσιάζουν συμπτώματα)
- Χρόνια άλγη
- Αισθητηριακές διαταραχές (εμβοή, απώλεια γεύσης-όσφρησης, οπτικές δυσλειτουργίες)
- Σκολίωση
- Ίλλιγος
- Δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης
- Νευραλγίες
- Ορμονικές διαταραχές
- και πολλά πολλά άλλα…

Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι που μπορεί να προσεγγιστεί επιτυχώς με την κρανιοϊερή θεραπεία είναι όλα αυτά τα συμπτώματα που υπάγονται στον όρο «ψυχοσωματικά». Αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται σήμερα σε περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να καθοριστούν και να εξηγηθούν τα αίτια ενός προβλήματος ή όταν τα συμπτώματα είναι «παράξενα» και δεν ταυτίζονται με αυτά που αναφέρονται σε βιβλία η που διδάσκονται θεωρητικά. Δυστυχώς, η πρόταση σε αυτό το πρόβλημα είναι ψυχοφάρμακα, ηρεμιστικά κ.λπ.. Εκτός του ότι αυτά δε θεραπεύουν καν τα αίτια του προβλήματος, όλοι ξέρουμε και τις συνέπειες αυτών, στον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και στη σχέση του με το κοινωνικό σύνολο. Αν κοιτάξουμε προσεκτικά την παραπάνω απεικόνιση, τότε θα καταλάβουμε πόσο εύκολη και λογική είναι η αλληλεπίδραση των διαφορετικών μερών του συνόλου-άνθρωπος.

Ο άνθρωπος δεν είναι απλώς σώμα, συναίσθημα ή πνεύμα. Αυτά είναι περισσότερο «εργαλεία» που του δίνουν την δυνατότητα να εκφραστεί στο σωματικό,συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο, φανερώνοντας τις βαθύτερες ανάγκες της ψυχής του. Καθήκον του θεραπευτή είναι να «σπουδάσει» προσεκτικά την Ανατομία και Φυσιολογία αυτών των «οργάνων» γιατί έτσι μόνο θα μπορέσει να προσεγγίσει και να θεραπεύσει τον παθόντα σε όλο του το Είναι. Όπως σοφά είχαν αναγνωρίσει οι πρόγόνοι μας: «νους υγειής εν σώματι υγιής», έτσι λοιπόν και η κρανιοϊερή θεραπεία βλέπει το σύνολο των προβλημάτων μέσα από μια λειτουργική σχέση. Σημείο αναφοράς είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και όχι η διάγνωση ή το σύμπτωμα, ανεξάρτητα του πόσο παράξενο ή και ανεξήγητο μπορεί να μας φανεί. Κατανοώντας τη στενή σχέση του κρανιοϊερού συστήματος με όλα τα υπόλοιπα συστήματα που αναφέραμε παραπάνω και βασισμένος στην γνώση ότι ο πρωταρχικός αναπνευστικός μηχανισμός - κρανιοϊερός ρυθμός είναι η βασική αρχή για να λειτουργήσουν όλα τα υπόλοιπα, ο έμπειρος θεραπευτής απελευθερώνει το σύστημα από το «μπλοκάρισμα» που τυχόν έχει δημιουργηθεί σε αυτό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο σώμα να αυτοθεραπευτεί.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της κρανιοϊερής θεραπείας είναι ότι η εξέταση αλλά και η θεραπεία μπορεί να γίνει από τη βρεφική ηλικία. Ήδη υπάρχουν μαιευτικά κέντρα στην Αμερική όπου τα βρέφη, αμέσως μετά τη γέννησή τους, εξετάζονται προληπτικά για τυχόν ασυμμετρίες ή δυσλειτουργίες του κρανιοϊερού συστήματος. Οι δυσλειτουργίες αυτές μπορεί να δημιουργηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού ακόμα και τη στιγμή που το βρέφος τραβιέται για να βγει από τη λεκάνη. Σε αυτήν την ηλικία κατά πρώτον, η ελαστικότητα των ιστών σε όλο το σώμα αλλά και ιδιαίτερα στο κρανίο είναι τόσο μεγάλη που οποιαδήποτε δυσλειτουργία μπορεί να θεραπευτεί πολύ πιο εύκολα αν εντοπιστεί έγκαιρα. Κατά δεύτερον, τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μια τόσο πρόωρη ηλικία, επειδή το βρέφος δεν μπορεί να εκφραστεί και να πει ότι πονάει ή ότι κάτι το ενοχλεί, επιδεινώνονται συνεχώς. Συμπτώματα κρανιοϊερής δυσλειτουργίας στη βρεφική ηλικία θα μπορούσαν (δεν είναι πάντα απαραίτητο αυτά τα συμπτώματα να οφείλονται σε δυσλειτουργία) να είναι για παράδειγμα κοιλιακές διαταραχές, χρόνια ωτίτιδα, μωρά που αργούν υπερβολικά να μπουσουλήσουν/περπατήσουν, που κλαίνε συχνά, κοιμούνται πολύ λίγο, ξυπνούν συχνά και πολλά άλλα.

Αργότερα ίσως επιδεινωθούν και εκδηλωθούν σαν δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, αδυναμία του παιδιού να συγκεντρωθεί, υπερκινητικότητα, αναπνευστικές δυσλειτουργίες, οπτικές διαταραχές (π.χ στραβισμός), δυσλειτουργίες στην κροταφογναθική περιοχή με συνέπεια να γίνονται υπερβολικά επώδυνες επεμβάσεις στη γνάθο ή ακόμα να χρησιμοποιούνται «σιδεράκια» για να ισιώσουν τα δόντια. Σε πολλές περιπτώσεις οι δυσλειτουργίες που υπάρχουν, αλλά δεν έχουν εμφανίσει ακόμα συμπτώματα. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα τα προβλήματα οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στη δυσλειτουργία του κρανιοϊερού συστήματος ή ότι μπορούν να θεραπευτούν πλήρως μέσω αυτής της τεχνικής ή ακόμα ότι καθίσταται περιττή η ιατρική περίθαλψη. Πολύ περισσότερο είναι μια δυνατότητα που μπορεί να εκφραστεί με την πρόταση :

«..κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν..».
Ιπποκράτης(460-377 π.Χ)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί απόλυτα είναι ότι ο θεραπευτής δεν επισκευάζει το σώμα! Δεν προσπαθεί επίσης μέσω της κρανιοϊερής τεχνικής να θεραπεύσει παθήσεις-ονόματα! Ανεξάρτητα πού είναι ή πως παρουσιάζεται το πρόβλημα, στόχος του έμπειρου θεραπευτή είναι να απελευθερώσει τον κρανιοϊερό μηχανισμό και αυτό έχει σαν επακόλουθο την εναρμόνιση όλων των υπόλοιπων λειτουργιών του ανθρώπου έτσι ώστε να μπορέσει το σώμα να «αυτοθεραπευτεί». «..το σώμα μας αποτελεί το φαρμακείο του Θεού. Μέσα του υπάρχουν όλα τα υγρά, ιάματα, ενυδατικές ουσίες, οπιοειδή, οξεο-βασικά συμπλέγματα, βιταμίνες.. στην κάθε ποιότητα και ποσότητα τους, τα οποία η θεϊκή σοφία έκρινε απαραίτητα για την πλήρη και συνεχή υγεία και ευτυχία του ανθρώπου..» Α.Τ Still MD-D.O(1828-1917)

«..Φύσις νόσον ιατρίς..»
Ιπποκράτης(460-377 π.Χ)


Τώρα, το τραύμα που οδήγησε στη δυσλειτουργία μπορεί να είναι σωματικό (ατύχημα,χτύπημα) ή ακόμα και ψυχικό...
Τι σημαίνει αυτό;
Η ενέργεια του χτυπήματος που εισέρχεται στο σώμα, οποιασδήποτε μορφής κι αν είναι αυτή, απορροφάται και αποθηκεύεται στο ίδιο προκειμένου να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η λειτουργία του οργανισμού. Η αποθήκευση γίνεται με μια μορφή «ενεργειακής κύστης» που με τη σειρά της «μπλοκάρει» και επηρεάζει τη λειτουργική ισορροπία του σώματος. Αυτό έχει μελετηθεί και αποδειχθεί κλινικά από τον Δρ.J. Upledger D.O,F.A.A.O, τον βιοφυσικό Zvi Karni και τον νευροφυσιολόγο Ernest Retzlaff M.D στο Michigan State University.

Aυτά τα ενεργειακά πεδία δείχνουν μια «ενεργή» πάθηση και μπορεί να είναι μακριά από την περιοχή όπου ο ασθενής νιώθει τα συμπτώματά του. Πολλές φορές η θεραπεία μπορεί να γίνει αμέσως, άλλες φορές όμως χρειάζεται να ξεσκεπαστούν ένα-ένα τα επίπεδα μέχρι να μπορέσουμε να «αγγίξουμε» το αρχικό πρόβλημα, έτσι ώστε να επανέλθει πλήρως στη φυσιολογική λειτουργία του ο οργανισμός.

Η τεχνική αυτή επιτρέπει στον έμπειρο θεραπευτή να «προχωρήσει» βαθιά μέχρι να βρει τα πραγματικά αίτια του κάθε προβλήματος. Η απελευθέρωση της «μπλοκαρισμένης» ενέργειας μπορεί να φέρει στην επιφάνεια παλιά-ξεχασμένα προβλήματα και δυσλειτουργίες, συναισθήματα που τυχόν είχαν καταπιεστεί για κάποιο λόγο ακόμα και αναμνήσεις από το συμβάν που προκάλεσε το αρχικό πρόβλημα.

Η τεχνική αυτή ονομάστηκε από τον Δρ. J. Upledger «σωματοσυναισθηματική απελευθέρωση» (Somato-emotional Release) και διδάσκεται αποκλειστικά και μόνο στους εξειδικευμένους θεραπευτές του ομώνημου ινστιτούτου (Upledger Institut) οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση στην κρανιοϊερή θεραπεία. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία. Αντώνης Παπαδημητράκης PT-OMT, HP, CST Φυσικοθεραπευτής - Φυσικοπαθητικός (εκπαιδευθείς στο Upledger Institut της Γερμανίας)