Unsplashed background img 2
Σπλαχνική κινητοποίηση - Επεξήγηση Θεραπείας

Ο Jean Pierre Barral είναι οστεοπαθητικός και εγγεγραμμένος φυσικοθεραπευτής, από τη Γαλλία. Αρχικά ενδιαφέρθηκε για την κίνηση του σώματος( εμβιομηχανικη) ενώ εργαζόταν στο νοσοκομείο πνευμονικών νοσημάτων στην Γκρενόμπλ, με τον Δόκτωρ Arnaud, αναγνωρισμένο ειδικό σε πνευμονοπάθειες. Παρακολούθησε πολλές νεκροτομές καθώς σπούδαζε εμβιομηχανική. Έτσι γνώρισε το σπλαχνικό σύστημα, τη δυνατότητα που έχει να δημιουργεί γραμμές έντασης μέσα στο σώμα και κατέληξε στην ιδέα ότι οι ιστοί έχουν μνήμη.

Η κλινική εργασία του Barral με τα σπλάχνα οδήγησε στην ανάπτυξη αυτής της μορφής θεραπείας με τα χέρια που εστιάζει στα εσωτερικά όργανα, στο περιτοναϊκό τους περιβάλλον και την πιθανή επίδραση τους στις δομικές και φυσιολογικές δυσλειτουργίες. Ονόμασε αυτή τη θεραπεία σπλαχνική κινητοποίηση.

Ο όρος σπλάχνα αναφέρεται στα εσωτερικά όργανα του σώματος όπως το ήπαρ, τους νεφρούς,το έντερο, το στομάχι κ.α. Πίσω από τον πόνο ή την διάγνωση κρύβεται, συχνά, ένα αντισταθμιστικό μοτίβο στο σώμα. Η αρχική πηγή της δυσλειτουργίας μπορεί συχνά να βρίσκεται μακριά από το ευαίσθητο σημείο πόνου. Η σπλαχνική κινητοποίηση είναι μία ήπια, δια χειρός, θεραπεία που ενισχύει την ικανότητα του σώματος να αποδεσμεύει επιβλαβείς περιορισμούς και αντισταθμίσεις που προκαλούν πόνο και δυσλειτουργία, δεν επικεντρώνεται μόνο στην περιοχή του πόνου αλλά αξιολογεί ολόκληρο το σώμα για να βρει την πηγή του προβλήματος.

Ο θεραπευτής αναζητά τη διαφορετική ή μειωμένη κίνηση στα σπλάχνα όπως επίσης και μοτίβα περιορισμών σε όλο το σώμα και εφαρμόζει τεχνικές κινητοποίησης, με σκοπό την απελευθέρωσή τους. Η θεραπεία είναι μία ήπια συμπίεση-κινητοποίηση και επιμήκυνση των μαλακών ιστών. Καθώς απελευθερώνεται η αιτία του προβλήματος τα συμπτώματα αρχίζουν να μειώνονται.

Πως τα σπλάχνα συμβάλλουν στον πόνο και στη δυσλειτουργία;
Το σώμα αποτελείται από πολλές δομές, οστά, μύες, νεύρα, συνδετικό ιστό, περιτονία και τα σπλάχνα. Τα σπλάχνα κινούνται διαρκώς, καθώς αναπνέουμε ή περπατάμε τα σπλάχνα κινούνται μέσα στο στήθος και την κοιλιά π.χ. οι νεφροί κινούνται 2 εκατοστά με μία ανάσα ενώ με τη βαθιά εισπνοή, 10 εκατοστά. Στη διάρκεια μιας ζωής διανύουν περίπου 30.000 km. Η κίνηση των σπλάχνων μεταδίδεται μέσω της περιτονίας σε όλες τις δομές. Όταν είστε υγιείς όλες οι δομές κινούνται με ρευστότητα, αυτή η κίνηση επηρεάζει τη δραστηριότητα σε όλο το σώμα από τους μικρότερους κυτταρικούς παλμούς έως τις ρυθμικές συσπάσεις της καρδιάς και τη ροή του αίματος. Η βέλτιστη υγεία βασίζεται σε αυτή την αρμονική σχέση.

Τα σπλάχνα χάνουν την κινητικότητα τους λόγω τραύματος, χειρουργικής επέμβασης, τρόπου ζωής, μόλυνσης, ρύπανσης, διατροφής, στάσης, εγκυμοσύνης κτλ. Όταν ένα σπλάχνο περιορίζεται και προσκολλάται σε μία άλλη δομή, το σώμα κάνει αντισταθμίσεις και δημιουργούνται σημεία έντασης. Ο χρόνιος ερεθισμός οδηγεί σε λειτουργικά και δομικά προβλήματα σε όλο το σώμα. Φανταστείτε έναν ουλώδη ιστό γύρω από τους πνεύμονες, κάθε αναπνοή απαιτεί κίνηση, αλλά ίσως αυτός να αλλάζει το φυσιολογικό μοτίβο. Αυτό επηρεάζει την κίνηση των πλευρών, δημιουργώντας τάση στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα και περιορισμό των ώμων. Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές επιπτώσεις μιας πιθανής δυσλειτουργίας, μεγεθυμένη από χιλιάδες επαναλήψεις κάθε μέρα. Επίσης εξηγείται πως ο πόνος συχνά εντοπίζεται μακριά από την πραγματική αιτία.

Τα συναισθήματα αποθηκεύονται στα όργανα. Έχει αποδειχθεί ότι τα συναισθήματα επιδρούν ευρέως στη λειτουργία του σώματός μας κυρίως επειδή τα όργανα απορροφούν τα συναισθήματά μας. Κάθε συναίσθημα επηρεάζει διαφορετικό όργανο. Οι συναισθηματικές αντιδράσεις μπορεί να μεταφραστούν σε σπασμούς στη χοληδόχο ή σε καούρα, εμετό, αίσθημα λιποθυμίας, έλκη και σοβαρές ασθένειες. Όταν ο εγκέφαλος δέχεται αρνητικά συναισθήματα, στέλνει ένταση σε σχετικό όργανο, τότε το όργανο στέλνει ένταση πίσω στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ένα φαύλο κύκλο. Αντίστροφα, όργανο με βλάβη ή ανισορροπία μπορεί να επιφέρει συναισθηματική αναστάτωση. Η σπλαχνική κινητοποίηση μπορεί να σπάσει αυτό τον κύκλο, βελτιώνοντας την υγεία του οργάνου και επαναφέροντας συναισθηματική ισορροπία.

Πόσες θεραπείες χρειάζεται :
Καθώς η κατάσταση κάθε ατόμου διαφέρει, ο αριθμός των επισκέψεων, ποικίλλει. Πολλοί άνθρωποι έχουν σημαντική βελτίωση σε τρεις έως πέντε θεραπευτικές συνεδρίες, άλλοι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον θεραπεία. Ο ασθενής δημιουργεί το σχέδιο θεραπείας, μαζί με τον θεραπευτή, ανάλογα με τις ανάγκες και το βαθμό απόκρισης του σώματος στη θεραπεία.

Η σπλαχνική κινητοποίηση βοηθά σε:
- Τραυματισμούς από τροχαία
- Αθλητικούς τραυματισμούς
- Τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη
- Οσφυαλγία και ισχιαλγία
- Πονοκεφάλους και ημικρανίες
- Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
- Αρθραλγίες
- Διαταραχές πεπτικού συστήματος
- Παλινδρόμηση στομάχου
- Μετεγχειρητικό ουλώδη ιστό
- Δυσλειτουργίες κατάποσης
- Γυναικολογικά και ανδρολογικά θέματα
- Χρόνιο πυελικό πόνο
- Ινομυώματα και κύστες
- Παιδιατρικά θέματα
- Κολικούς
- Άγχος και κατάθλιψη



Jean Pierre Barral ο ιδρυτής του ομώνυμου ινστιτούτου που δραστηριοποιείται διεθνώς για την εκπαίδευση και κατάρτιση στην σπλαχνική κινητοποίηση.